Veterinarska bolnišnica

Kirurško zdravljenje Veterinarska bolnišnica Toplica

Ortopedski posegi
Kirurška zdravljenja mehkih tkiv
Nevrokirurgija

Artroskopska diagnostika in operacije

Eden od vzrokov, da je zadnjih 15 let morda najbolj vznemirljivo obdobje v ortopediji veterinarske medicine, je tudi uvajanje artroskopije kot diagnostične in kirurške metode. Artroskopija je metoda izbora pri diagnostiki in zdravljenju večine ortopedskih obolenj. Je minimalno invazivni poseg, s katerim se zmanjša pooperativna bolečina in omogoči hitro okrevanje.

Z zanesljivo artroskopsko diagnostiko lahko izberemo najbolj učinkovit način zdravljenja.

Zdravljenje bolezni in poškodb sklepov, vezi, tetiv in mišic

Kirurške posege opravljamo visoko strokovno usposobljeni kirurgi in pomožno osebje v popolnoma opremljeni kirurški sobi. Vsi posegi potekajo z vsem potrebnim monitoriranjem živali in ustreznim znanjem iz anesteziologije ter ustreznimi anestezijskimi inhalacijskimi apartati.
Po operacijah zagotavljamo ustrezno intenzivno nego in monitoriranje vseh pacientov.

Zdravljenje komolčne displazije s proksimalno osteotomijo in abdukcijo ulne (PAUL)

Komolčna displazija in obolenje (poškodba) medialne komolčne sklepne ploskve je zelo pogost ortopedski problem pri mnogih pasmah psov. Razlogi za komolčno displazijo so lahko prirojene narave, lahko nastane v rasti in razvoju ali pa je posledica poškodbe.
Za kirurško zdravljenje so potrebne najboljše ortopedske rešitve. Cilj je vzpostavitev optimalne biomehanike sklepa, z artroskopskim počiščenjem sklepa in razbremenitvijo medialne sklepne ploskve.

V naši veterinarski bolnici od začetka leta 2012 kirurško operiramo displazijo komolčnega sklepa s proksimalno osteotomijo in abdukcijo ulne. Pri posegu najprej artroskopsko počistimo komolčni sklep in nato z osteotomijo in posebnimi ploščicami odmaknemo ulno medialno in pritisk humerusa prenesemo na lateralno sklepno ploskev.

Kirurški postopek je razvil Dr. Ingo Pfeil iz Nemčije.
Metoda zdravljenja je zelo uspešna in psi po operaciji hitro in dobro rehabilitirajo.

Artroplastika komolčnega sklepa pri psih

CUE (Canine Unicompartmental Elbow), je kirurško zdravljenje napredovale artroze, medialnega dela komolčnega sklepa. Artroza je pogosto nadaljevanje komolčne displazije.
Artroplastika (CUE) je zelo uspešna metoda kirurškega zdravljenja kronične artroze komolčnega sklepa, v primerih konstantnega šepanja in, ko so izčrpane ostale kirurške in konzervativne metode zdravljenja.

SynACART
Preplastitev sklepne površine.

Kirurška tehnika zdravljenja Osteohondralnih defektov na kondilih stegnenice.

Displazija kolka pri psih

Kontrolni rentgen kolkov priporočamo že v starosti nad 4,5 mesecev, saj zgodaj ugotovljeno kolčno displazijo pri mladih psih zelo uspešno kirurško zdravimo z dvojno medenično osteotomijo.
To je kirurški poseg pri katerem medenično kost prerežemo na dveh mestih ter kolčno ponvico aksialno zarotiramo pod ustreznim kotom. S tem stabiliziramo glavico stegnenice v funkcionalnem položaju.Ta poseg lahko naredimo, ko pes še raste, kadar stegnenica ni izpahnjena ali ko še nista deformirani stegnenična glavica in kolčna ponvica.

Najbolj zanesljivo je opraviti poseg do starosti 9 mesecev, pri manjših odmikih in ko še ni deformacij. Možno je tudi kasneje.

HELICA brezcementna kolčna endoproteza (Innoplant)

Pri psih smo v preteklem letu začeli vgrajevati brezcementne titanove kolčne endoproteze HELICA.
Najnovejša endoproteza omogoča vgradnjo že pri 9 mesecih starosti. Titan je visoko biokompatibilen metal, kar omogoča dobro vraščanje proteze. Tehnika vgradnje omogoča takojšnjo stabilnost. Psi že naslednji dan po operaciji hodijo na operirano nogo, omejitve v gibanju pa morajo biti do 6 mesecev po operaciji.
Vgrajujemo tudi klasične brezcementne in cementne kolčne proteze. Izbor je odvisen od pacienta in prizadetosti kolčnega sklepa.

Pretrgane križne kolenske vezi kirurško zdravimo

PRETRGANE KRIŽNE KOLENSKE VEZI KIRURŠKO ZDRAVIMO Z RAZLIČNIMI METODAMI: TPLO (Tibial plateau leveling osteotomie), TTA, TCWO in TIGHT ROPE.
TPLO je najbolj standardni kirurški postopek operacije pretrganih križnih kolenskih vezi, pri katerem s spremembo biomehanike kolenskega sklepa preprečimo bolečino in nestabilnost, ki sta posledici pretrgane prednje križne kolenske vezi.
TPLO je uvedel dr. Barclay Slocum in se z manjšimi modifikacijami, uporablja že več kot 25 let.
V postopku naredimo izračunani, polkrožni rez preko golenice na zgornjem delu, ob sklepu. Ta del s sklepno površino po izračunu ustrezno zavrtimo nazaj in stabiliziramo s ploščico.
Psi se po operaciji in prilagojenem, ustreznem, časovno določenem mirovanju zelo uspešno rehabilitirajo in povrnejo v normalne aktivnosti.
Nadaljevanja artrotičnih sprememb v tako operiranih kolenskih sklepih ne opažamo.

Kirurški posegi na "mehkih" tkivih

(prebavila, dihala, mišice, tetive, spolni organi, oči, ušesa ...)
Laparaskopske in torakoskopske operacije. Carski rez.

Kirurško zdravljenje poškodb in bolezni glave in hrbtenice

C-Lox medvretenčne kletke pri obolenjih kavdalnega dela vratne hrbtenice

S sodelovanjem v projektu z  Dr Guenterjem Schwarzem s privatne klinike iz Hollabrunna  (A) in prof. dr. Franckom Forterrerjem z veterinarske fakultete v Zurichu(CH) smo začeli uporabljati pri obolenjih kavdalnega dela vratne hrbtenice (Wobblerjev sindrom- CSM), za katere je lahko značilna nestabilnost med kavdalnimi vratnimi vretenci in kompresija hrbtenjače kot posledice protruzije medvretenčnega diska, C-Lox medvretenčne kletke (R. Leibinger).
Obolenje se pojavlja predvsem pri velikih pasmah; nemških dogah in dobermanih. V začetku obolenja je najbolj tipično zanašanje v zadnjem delu – wobbling..

Osteosinteza

Kirurško zdravljenje zlomov kosti