Veterinarska bolnišnica

Svetovanje prehrana, higiena zob, kože, dlake, oči...

Prehrana živali

Veliko bolezni in težav pri živalih je tesno povezano s prehrano. Nudimo nasvete glede vsakodnevne in dietetične prehrane vašega ljubljenčka. Založeni smo z dietno prehrano, dietetskimi in vitaminskimi pripravki, ki podpirajo zdravljenje specifičnih bolezni. Vedno so na voljo tudi mlečni nadomestki ter pribor za hranjenje pasjih in mačjih mladičev. 

Velikega pomena je, da vemo katera človeška hrana lahko povzroči zastrupitev in v nekaterih primerih tudi pogin psa ali mačka.

prehrana

Psov in mačk ne smemo hraniti z:

  • grozdjem, rozinami
  • čokolado
  • žvečilnim gumijem in drugimi sladkarijami
  • čebulo
  • stročnicami
  • zelenimi deli (listi, stebla) paradižnika
  • gobami
  • velike količine soli
  • ocvrto hrano, surovimi jajci, muškatnimi oreščki (so smrtni), macadamia oreščki, mandlji, semeni jabolk, hrušk, češenj, avokadom.

Higiena pri živalih

Za preprečevanje bolezni je poleg ustrezne prehrane zelo pomembna tudi higiena zob, kože, dlake, oči, ušes, krempljev, blazinic in spolnih organov. Opravljamo toaleto in svetujemo o potrebnih postopkih ter ponujamo preparate za nego kože in dlake, ustne votline in zob, ušes in drugih delov telesa.

Prodaja je možna v ordinacijskem času Centra za zdravljenje živali Toplica od 8. - 12. ure in od 15. - 18. ure, razen petkih do 17. ure in ob sobotah od 8. - 12. ure.

Nega zob in ustne votline

Higiena zob vašega psa ali mačke je zelo pomembna, predvsem zato, ker se je način prehranjevanja teh živali močno spremenil. Kuhane in industrijske hrane psom in mačkam ni treba toliko žvečiti, kot njihove prvotne hrane, zato se zobje ne čistijo več sami.

Zobne obloge se na zobeh nabirajo zaradi mehke in lepljive hrane, zmanjšamo pa jih lahko s primerno hrano in priboljški, ki vsebujejo sestavine za čiščenje zob ter igračami, ki obloge mehansko odstranjujejo. Če oblog ne odstranjujemo redno, se pojavijo bolezni zob in obzobnih tkiv. V kalcificiranih oblogah ( t.i. zobni kamen) se zadržujejo bakterije, te pa povzročajo vnetje in odmik dlesni, nastanek obzobnih žepkov, zobje postanejo majavi in lahko celo izpadejo. Paradontalna bolezen pa lahko povzroči tudi obolenja celotnega organizma. Dlesni so namreč močno prekrvavljene, bakterije iz vnetih dlesni se po krvi lahko razširijo v notranje organe (srce, ledvica, jetra…) in tam povzročajo spremembe. Pogosto je vnetje srčnih zaklopk in posledično popuščanje srce.

Koža in dlaka

ZUNANJI ZAJEDALCI

Koža in dlaka naših ljubljencev je na žalost zelo privlačna za različne zajedalske organizme, ki pa ne prizadenejo samo kože in dlake, pač pa lahko prenašajo tudi nevarne bolezni, npr. boreliozo, babeziozo, anaplazmozo in s tem lahko škodujejo tudi ljudem.

Zunanji zajedalci so členonožci, ki živijo na ali v koži, v uhljih, dlaki in dlačnih mešičkih. Veliko zajedalcev in njihovih razvojnih oblik pa se zadržuje tudi v okolju, kjer naša žival živi ali v naravi. Dejansko vidimo samo 20 procentov populacije bolh, vse ostale pa živijo v okolici. Najpogostejši zajedalci so bolhe in klopi, pri mačkah pa še ušesne garje. Klopi in bolhe živali pijejo kri in tako lahko povzročijo slabokrvnost ali celo smrt, v blažjih primerih pa naše ljubljence delajo nemirne in jim povzročajo stres. V zadnjem času je tudi vse več psov alergičnih na ugrize bolh in pri tem trpijo za alergijskim dermatitisom. S svojo slino pa lahko paraziti prenašajo tudi druge parazite in bolezni, kot so borelioza, erlihioza, babezioza, trakulje itd. Nekatere od teh bolezni so doživljenske. Tudi komarji lahko s svojim pikom v pasjo kri prenesejo nevarnega parazita, ki se naseli v srčni mišici psa in lahko povzroči smrt oziroma kronično odpoved srca. Ogroženo območje v Sloveniji je zaenkrat samo Primorska.

V boju proti zunanjim zajedalcem je pomembna predvsem preventiva. Najbolj primerni so kožni prelivi v obliki ampul, ki imajo širok spekter delovanja, lastnik pa jih mora vestno in pravočasno nanašati na kožo psa. Obstajajo tudi spreji, šamponi in ovratnice proti zajedalcem, ki pa so manj učinkoviti. Bolhe je potrebno zatirati tudi v prostorih in na mestih, kjer se naša žival giblje in zadržuje.

NOTRANJI ZAJEDALCI

Notranji zajedalci so trakulje, gliste in krvni paraziti. Zajedajo v prebavilih, notranjih organih, krvi… Znižujejo odpornost gostiteljev, sesajo kri in povzročajo poškodbe organov. Prenašajo se lahko tudi na ljudi, predvsem so nevarni za majhne otroke, ki si lahko jajčeca med igro z živaljo zelo hitro vnesejo v usta.

Hude okužbe z notranjimi zajedalci povzročajo drisko, bruhanje, anemijo in splošno slabo počutje. Žival je lahko okužena, lastnik pa tega ne opazi. Zelo pogosto se mladički okužijo že v leglu od mame.Za odpravljanje notranjih zajedalcev imamo preparate v obliki tablet, paste ali ampul oziroma pipet. Slednje nanašamo na kožo, kot za zunanje zajedalce. Pogostnost odpravljanja je odvisna od starosti živali. Do 3 meseca starosti se priporoča dajanje vsakih 14 dni, nato do 6 meseca starosti enkrat na mesec, po tem obdobju pa 3-4 krat letno. Vsekakor pa se priporoča odpravljanje zajedalcev 2-3 dni pred cepljenjem, saj s tem zmanjšamo možnosti komplikacij ob cepljenju ter zvišamo učinkovitost cepiva.